Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Hvordan får jeg nok jod?

Alle trenger daglig tilførsel av jod, men undersøkelser viser at mange dessverre ikke får i seg nok. Vet du egentlig hvorfor jod er viktig, og hvilke gode jodkilder vi har i det norske kostholdet?

Jod inngår i stoffskiftehormonene og er nødvendig for normal forbrenning av energi. Ved jodmangel vil du kunne utvikle lavt stoffskifte med symptomer som depresjon, tretthet, vektøkning og konsentrasjonsvansker. Du vil også kunne få for høyt stoffskifte. 

Heldigvis er det ikke vanlig med alvorlig jodmangel, som kan føre til utvikling av struma, men undersøkelser viser imidlertid at mange nordmenn, spesielt kvinner, ikke får i seg nok jod gjennom kostholdet. 

Jodmangel er særlig alvorlig for kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende siden stoffskiftehormonene er viktige for utvikling av nervesystemet og hjernen hos fosteret og små barn. Jod er også viktig for barns normale vekst.

Les mer: Derfor er jod viktig for deg

Vær obs på de gode jodkildene

Noen matvarer inneholder mer jod enn andre, og i det norske kostholdet er det kun et fåtall gode jodkilder. Det er derfor lurt å merke seg de matvarene som faktisk inneholder jod, og inkludere disse i kostholdet ditt. 

Hvit fisk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet.

 • Spesielt torsk, hyse og sei er fiskeslag som er rike på jod
 • Blant meieriproduktene er det brunost som inneholder mest jod, men også melk, syrnet melk, yoghurt bidrar med jod

Egg er også en kilde til jod, i tillegg til enkelte varianter av plantedrikk som er beriket med jod. Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, frukt og grønnsaker inneholder svært lite jod. Det er foreløpig kun en type norsk salt som er tilsatt jod, og nivået av jod i dette saltet er veldig lavt. Salt er derfor heller ingen kilde til jod i norsk kosthold. 

Les også: Visste du at jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge?

 
Mel av tang og tare kan inneholde meget høye konsentrasjoner av jod og må brukes med forsiktighet. En knivsodd er nok!

Hvor mye jod trenger jeg?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn og noe høyere for gravide og ammende (se faktaboks).

Vet du om du får i deg nok? Prøv vår jodkalkulator!

 
Melk og meieriprodukter er blant de største kildene til både kalsium og jod i kostholdet vårt. Derfor har Helsedirektoratet konkretisert kostrådet der de anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter. For å bidra til å få nok jod anbefaler de at vi får i oss tre porsjoner med melk og magre meieriprodukter daglig, altså 3 om dagen. I tillegg bør du spise fisk (husk hvit fisk for jod) til middag minst 2-3 ganger i uken, i tillegg til annet sunt og variert kosthold.

Eksempler på innhold av jod i noen matvarer:

 • En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
 • En middagsporsjon kokt laks (150 g) = 10 mikrogram 
 • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
 • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
 • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
 • En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 6 mikrogram 
 • Ett kokt egg = 19 mikrogram

Les også: Jod er en god grunn til å ha melk, yoghurt og ost i kostholdet

Fakta

Anbefalt daglig inntak av jod for barn, voksne, gravide og ammende:

 • 1 år: 70 mikrogram
 • 2-5 år: 90 mikrogram
 • 6-9 år: 120 mikrogram
 • Over 10 år: 150 mikrogram
 • Gravide: 175 mikrogram
 • Ammende: 200 mikrogram

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt.

Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.