I mange land utgjør jodberiket bordsalt en viktig kilde til jod, men dette gjelder ikke i Norge.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere, og det norske kostrådet er i tråd med dette. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag. I Norge er nivået av jod i det jodifiserte saltet veldig lavt, så salt er ikke noen jodkilde av betydning i Norge.
De fleste land i verden har valgt berikning av salt som viktigste kilde for å dekke befolkningens jodbehov. Det inkluderer ikke Norge. I Norge er det bare tillatt å berike bordsalt med fem milligram jod per kilogram, og det er ikke tillatt å berike salt til bruk i industrien. Til sammenligning blir det i Sverige tilsatt ti ganger større doser jod i saltet. Også i Finland og Danmark er berikingen høyere.
Her kan du lese mer om de nordiske landenes jod-strategier.
Helsemyndighetene har satt i gang en prosess for å utrede jodberiking av salt. Utredningen forventes ferdig i siste halvdel av 2019. Inntil en universell jodberiking av salt er på plass, understreker Nasjonalt råd for ernæring viktigheten av at de som står i fare for å få i seg for lite jod, blir klar over dette og kan få veiledning til å enten få nok jod gjennom kosten, eller å ta jodtilskudd.
Grupper som kan være utsatt for jodmangel er unge jenter, kvinner som planlegger å bli gravide, gravide, ammende, vegetarianere, veganere og alle som utelater eller inntar lite meieriprodukter og mager fisk.
Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!
Melk og meieriprodukter er den største kilden til jod i vårt kosthold, etterfulgt av hvit fisk og fiskeprodukter. Resten kommer fra matvarer som brød, korn, kaffe, kjøtt, egg, frukt, bær og grønnsaker.
I forklaringen til kostrådet om å la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet står det på Helsenorges nettside:
«Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.
En porsjon kan være:
Helsenorge: Kostråd om melk og meieriprodukter
Helsenorge: Kostråd om salt
Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet
Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak