Brunost, kaviar og egg eller fiskekake er pålegg som alle har noe til felles. De er rike på jod! Mange av oss får i oss for lite jod, så velg gjerne pålegg som øker jodinnholdet i kostholdet ditt.
Jod inngår i produksjonen av hormonene som regulerer stoffskiftet (metabolismen) vårt, og er i tillegg viktige for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos barn. Det er derfor viktig at alle får i seg nok jod.
Jod finner du i fisk og sjømat, spesielt i hvit fisk. Melk og meieriprodukter er den største jodkilden i kosthold vårt.
Du finner også noe jod i matvarer som brød og kornvarer, egg, kjøtt og kjøttprodukter, frukt, bær og grønnsaker, samt jodberiket salt. I et sunt og variert kosthold bør du derfor inkludere disse matvarene som et supplement til fisk og meieriprodukter for å sikre at du får i deg nok jod.
De norske kostrådene anbefaler at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å dekke jodbehovet bør minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Brød og melk er et perfekt par, og velg gjerne grovt! Sammen bidrar brød og melk med en rekke viktige næringsstoffer, og ved å velge pålegg som kaviar og egg, brunost og fiskekaker eller -pudding kan du komme et godt stykke på vei til å få i deg det du trenger av jod!
|
Brunost Innholdet av jod varierer med ulike typer brunost. Geitost er brunost laget av geitemelk og inneholder aller mest jod, hele 306 µg (mikrogram) per 100 g. Gudbrandsdalsost og fløtemysost inneholder hhv. 144 µg og 135 µg per 100 g. Et knekkebrød med to skiver brunost (16 g) gir 21-49 µg jod. |
|
Prim Prim inneholder 68 µg per 100 g. En prim til en brødskive (15 g) gir 10 µg jod. |
||
Egg Et kokt egg inneholder 34 µg per 100 g. En brødskive med et kokt egg (56 g) som pålegg gir 19 µg jod. Lager du eggerøre med melk får du også litt jod fra melken. |
||
Fiskekaker og -pudding Fiskekaker med hyse inneholder 93 µg per 100 gr. En brødskive med en fiskekake av denne typen (55 g) gir 51 µg jod. |
||
Makrell i tomat Makrell i tomat (med 70 % makrell) inneholder 15 µg per 100 gr. En brødskive med makrell i tomat (40 g) gir 6 µg jod. |
||
Kaviar Torskerogn inneholder 85 µg per 100 gr. En brødskive med kaviar (med 60 % torskerogn, 15 g) gir ca. 7-8 µg jod. |