Har du blitt fortalt at melk er usunt, og at du bør droppe å gi barna dine melk? Melk bidrar med flere viktige næringsstoffer i barns kosthold. Landets fremste eksperter innen kosthold anbefaler et daglig inntak.
Dersom du er usikker, eller bare nysgjerrig, finner du her 5 gode grunner til å gi barna dine melk:
Jod er et mineral som alle barn bør få i seg daglig, og man trenger bare små mengder hver dag. Det er imidlertid få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod. De største kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, og hvit fisk. Disse to kildene står for omtrent 60 % av inntaket vårt. Barn trenger nok jod for å utvikle seg normalt og bidrar også til normal energiomsetning.
Melk inneholder rundt 15 µg (mikrogram) jod per desiliter, og et barn over 10 år har et dagsbehov for 150 µg jod. 5 desiliter melk hver dag bidrar til å dekke rundt halvparten av dagsbehovet for jod.
Les mer: Med brunost og yoghurt i matpakken kan du bidra til at barna dine får i seg nok jod.
Visste du at det finnes sjokolademelk helt uten tilsatt sukker på markedet i dag? Melken smaker mildt av kakao, og er laktoseredusert slik at den får en naturlig søt smak fra laktose. I tillegg inneholder den like mye jod og andre næringsstoffer som vanlig hvit melk. Har du barn som ikke liker vanlig melk kan denne være en god erstatning som kan bidra til å sikre anbefalt inntak av blant annet jod.
Det er forøvrig en myte at meieriprodukter bidrar med mye sukker i barns kosthold. Faktisk fant den landsomfattende undersøkelsen Ungkost 3 at 63 % av sukkerinntaket blant norske 4-åringer kom fra søtsaker som godteri, kaker, saft og brus, mens kun 11 % kom fra yoghurt. For 9-åringer og 13-åringer i den samme undersøkelsen kom kun 5 % av sukkeret fra yoghurt. Flere yoghurtvarianter er i dag helt uten tilsatt sukker, mens mange varianter har maks 2 % tilsatt sukker. Disse produktene inneholder fortsatt en rekke næringsstoffer som både barn og voksne trenger hver dag.
Les mer: Yoghurt er ingen sukkerbombe for barn.
For å bygge og bevare et sterk skjelettet er det viktig at vi får i oss nok av blant annet kalsium. Knoklene er avhengige av en jevn tilførsel av kalsium gjennom barne- og ungdomstiden for å oppnå optimal styrke og mineralinnhold. Når barn kommer i pubertetsårene er det ikke bare i høyden de vokser, også skjelettet utvikles i et voldsomt tempo. Det er i disse årene vi har størst mulighet til å danne et sterkt skjelett og dermed forebygge utvikling av benskjørhet.
Tall fra den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Ungkost, viser at 70 % av jenter på 13 år ikke får i seg nok kalsium, og at 15 % av jenter på 13 år får i seg under halvparten av det daglig anbefalte inntaket. Den største kilden til kalsium i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter. Gir du barna dine de anbefalte tre porsjonene melk og meieriprodukter hver dag sikrer du at de får i seg nok kalsium i et ellers sunt og variert kosthold.
Les mer: Et sterkt skjelett bygges i tenårene
Melk er en god kilde til proteiner, og melkeproteinene inneholder tilsammen alle de essensielle aminosyrene som kroppen ikke klarer å lage selv. Vi sier derfor at melk gir deg proteiner av god kvalitet.
Gir du barna dine melk og meieriprodukter daglig bidrar du til at de kan bygge og vedlikeholde muskler, men også for dannelsen av andre viktige stoffer i kroppen.
Les mer: Melk inneholder proteiner av høy kvalitet
Melk er en viktig kilde til vitamin B2 og B12. Disse bidrar til normal omsetning av energi, normal nervefunksjon og er av betydning for blodcellene våre. Spiser dere lite eller ingenting av kjøtt i familien kan det være utfordrende å få nok vitamin B12. Bruker dere meieirprodukter og egg kan dere enklere klare å få nok av vitaminet selv uten kjøtt i kostholdet. Det finnes mange ulike typer B-vitaminer, det er spesielt disse to melke er en god kilde til: