Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Forklar ungdommen hvorfor vi trenger kalorier

Har du en tenåring i hus som unngår å drikke melk fordi den inneholder kalorier? Da bør dere ta en prat om hvorfor nettopp kalorier er helt livsnødvendig.

Vi er helt avhengige av kalorier

Melk inneholder både proteiner, fett og karbohydrater som gir oss energi. Energien vi får fra mat og drikke bidrar til at kroppen orker å utføre det du ønsker den skal gjøre i løpet av en dag. For å si noe om hvor mye energi det er i en matvare brukes gjerne målebegrepet «kalori». At vi får i oss kalorier er altså helt nødvendig for å leve.

Les mer: Derfor kan du gi barna dine sjokolademelk.

Proteinene i melk er av god kvalitet, det vil si at de i tillegg til å gi oss energi inneholder alle de aminosyrene vi trenger, også de kroppen ikke klarer å lage selv. Innholdet av fett i melken varierer avhengig av hvilken melk du velger, fra fettfri skummet melk til helmelk. Også sukker har viktige oppgave i kroppen.

Melk er en superdrikk

Et glass melk inneholder også mange vitaminer og mineraler som du trenger hver dag, som jod, kalsium, B-vitaminer og fosfor. Derfor sier vi gjerne at melk er en næringstett matvare, det vil si at du inntar flere næringsstoffer til samme tid. Melk er en superdrikk!

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk

Kalsium er spesielt viktig for barn og unge i vekst, fordi den største delen av benmassen bygges i denne perioden. Kalsium bidrar til å bygge et sterkt skjelett som skal vare livet ut.

Les mer: Grunnlaget for et sterkt skjelett legges i ungdomsårene 

Snakk med barna om mat

Det er viktig å snakke med barna om tanker de har rundt mat og kosthold.  Det kan være lett for barn og unge å bli forvirret over alle de ulike kostholdsrådene de støter på i sosiale medier. Mange av disse rådene mangler faglig dokumentasjon.

Vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner er faktisk bra nok, og gir oss næringsstoffene vi trenger.

Les mer: Snakk med barna om mat før internett gjør det

Helsedirektoratet anbefaler at et sunt hverdagskosthold inneholder et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter. Dette rådet gjelder både for barn og voksne og skyldes blant annet at mesteparten av inntaket av kalsium og jod i kosten vår kommer fra melk og meieriprodukter. Et glass melk kan gjerne være en av Helsedirektoratets tre anbefalte porsjoner melk og meieriprodukter daglig. Med andre ord kan du fint få i deg litt av dine daglige kalorier ved å drikke melk!

Fakta

Energien du får fra mat og drikke bidrar til at kroppen orker å utføre det du ønsker den skal gjøre i løpet av en dag.

Kalori er et begrep som betegner hvor mye energi det er i en matvare. Kalorier er altså helt nødvendig for å leve.

Melk inneholder både proteiner, fett og karbohydrater som gir oss energi.

Det er bra om vi får i oss matvarer der energirike næringsstoffer er kombinert med andre viktige næringsstoffer. 

Et glass melk inneholder mange vitaminer og mineraler som du trenger hver dag, som jod, kalsium, B-vitaminer og fosfor. Derfor kalles melk en næringstett matvare, det vil si at du inntar flere næringsstoffer til samme tid.