Barn i vekst har et høyt behov for næringsstoffer. Enkelte næringsstoffer er det få kilder til i kostholdet vårt, og det er ekstra viktig å tenke på om barnet får i seg nok. Jod er et av disse.
Jod er et mineral som alle barn bør få i seg daglig, og man trenger bare små mengder hver dag. Det er imidlertid få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod.
Nok jod er viktig for at skjoldbruskkjertelen skal kunne lage noen hormoner (T3 og T4) som regulerer kroppens stoffskifte (metabolisme). Hos barn er disse hormonene viktige for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet og hjernen.
Denne utviklingen starter allerede i fosterstadiet. Fosteret er avhengig av å få tilført vitaminer og mineraler via morens kosthold for å utvikle seg normalt. Derfor er det viktig at mor har nok jod i kostholdet sitt, slik at både hun og barnet får i seg nok.
Hvor mye jod er anbefalt til barn?
Barn har mindre kropper, og lavere behov for jod enn voksne. Her er anbefalt inntak av jod ut i fra barnets alder. Lenger ned kan du se hvor mye melk, fisk og noen påleggsvarianter som skal til for å dekke behovet.
Melk og meieriprodukter er den største kilden til jod i det norske kostholdet. Melk inneholder rundt 15 mikrogram jod per desiliter. Fisk bidrar også til inntaket, og hvit fisk inneholder fra 40 til 3-400 mikrogram per 100 gram.
Fra barn er 8-12 måneder kan de aller fleste følge resten av familiens kosthold, helt eller delvis. Barn kan få kumelk etter de er fylt ett år.
Ettersom barn vokser raskt og har små mager trenger de å spise ofte, og de har et stort behov for vitaminer og mineraler. Da er det viktig at maten de spiser gir mange næringsstoffer. I tillegg til jod er melk og meieriprodukter en viktig kilde til kalsium, fosfor, vitamin B12, vitamin B2, fosfor og proteiner av god kvalitet. Noen melkevarianter er tilsatt D-vitamin. Prim til barn og en brunostvariant ment for barn er dessuten tilsatt jern. Her kan du lese mer om hvilke næringsstoffer små barn trenger og hva de kan spise.
Det er begrenset med studier som har sett på inntak av jod og jodstatus blant barn og unge i Norge. De få studiene som finnes viser at barn ved 18 måneders alder, i alderen 3–9 år og ungdom i alderen 10–17 år får i seg nok jod. Et lavt inntak av melk og meieriprodukter hadde sammenheng med lav jodstatus i en studie blant barnehagebarn, mens en studie blant barn og unge viste at melk, inkludert yoghurt og meieriprodukter, var hovedkilden til jod i kostholdet. Melk og meieriprodukter bidro i gjennomsnitt med over 60% av jod fra kostholdet.
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt. Dette rådet passer fint til barn også, men beregn at en barneporsjon er litt mindre enn en voksenporsjon. Melk er ingen kilde til jern, og derfor er det anbefalt at melk ikke gis til barn før etter de er 12 måneder. De kan derimot få mindre mengder melk i matvarer fra de er 10 måneder.
Henjum S et al. Er inntaket av jod i befolkningen tilstrekkelig? Tidsskr Nor Laegeforen. 2019 Jan 28;139(2).
Aakre I et al. Sufficient iodine status among Norwegian toddlers 18 months of age - cross-sectional data from the Little in Norway study. Food Nutr Res. 2018 Oct 25;62.
Nerhus I et al. Iodine status in Norwegian preschool children and associations with dietary iodine sources: the FINS-KIDS study. Eur J Nutr. 2018 Jul 4.
Brantsæter AL et al. Inadequate Iodine Intake in Population Groups Defined by Age, Life Stage and Vegetarian Dietary Practice in a Norwegian Convenience Sample. Nutrients. 2018 Feb 17;10(2).
Rapport fra Nasjonalt råd for ernæring: Risiko for jodmangel i Norge - Identifisering av et akutt behov for tiltak.