Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

1/92
Neste artikkel 2/

Yoghurt bidrar med lite tilsatt sukker blant 4-åringer

Skrevet av Mona Bjelland

Tall fra en ny kostholdsundersøkelse viser at norske 4-åringer spiser stadig mindre sukker. Yoghurt bidrar med lite av det tilsatte sukkeret de får i seg.

Folkehelseinstituttet publiserte i februar 2017 resultater fra kostholdet til 4-åringene som deltok i den landsomfattende undersøkelsen Ungkost 3.

Inntak av tilsatt sukker

En god nyhet er at inntaket av sukker tilsvarer bare 9 % av barnas totale energiinntak, noe som betyr at inntaket ikke overskrider anbefalt øvre grense på 10 %. Men, Folkehelseinstituttet understreker at resultatene fra undersøkelsen sannsynligvis gir et bedre bilde av 4-åringenes kosthold enn hvordan det er i virkeligheten som følge av den lave svarprosenten på kun 20 %. De største kildene til tilsatt sukker var

  • Søtsaker/sukker: 26 %
  • Kaker/fløteprodukter (is etc.): 20 % (henholdsvis 14 % og 6 %)
  • Saft/nektar/brus med sukker: 17 %
  • Yoghurt: 11 %
  • Syltetøy: 8 %
  • Brød/kornvarer: 7 %
  • Annet: 11 %

Mest lettmelk

Fireåringene drakk i gjennomsnitt 2,5 dl melk hver dag, hvor lettmelk og ekstra lettmelk (lettmelk 0,5 eller 0,7 %) var de typer melk det ble drukket mest av. Fordelen med lettmelk 0.5 % eller 0,7 % (ekstra lett melk/melken i den «grønne» kartongen) er at den er tilsatt vitamin D – som 4-åringer generelt trenger mer av.

Inntak av vitamin D lavere enn anbefalt

Hovedfunnene ellers i undersøkelsen er at barna som deltok i stor grad hadde et kosthold i tråd med kostholdsrådene, med unntak av følgende utfordringer:

Fireåringene spiser

  • for lite frukt og grønnsaker,
  • for mye mettet fett og
  • de har et inntak av vitamin D som er lavere enn anbefalt.

Kun 9 % av 4-åringene i Ungkost 3 hadde et totalt inntak av frukt og grønnsaker som tilsvarer 5 om dagen for denne aldersgruppen. Barna spiste også for mye mettet fett. Kjøttprodukter (pølser og kjøttdeig), og fete meieriprodukter (smør og ost) var matvarer som bidro mest til mettet fett i kosten. Videre var inntaket av vitaminer og mineraler var stort sett bra, bortsett fra vitamin D – som var lavere enn anbefalt. De største kildene til vitamin D var smør/margarin, fisk/fiskeprodukter og egg.

Yoghurt naturell uten tilsatt sukker er sunt og godt valg, også til barn. Se våre beste tips til toppinger som smaker nydelig til en skål yoghurt naturell.