Ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag, på lik linje med melk og andre meieriprodukter. Forskning viser at flere av disse næringsstoffene kan være bra for både skjelettet og tennene.
Ost kommer i mange ulike varianter. Felles for dem alle er at de gir deg mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Gulost inneholder lite melkesukker (laktose) og er spesielt rik på kalsium. I tillegg inneholder all ost proteiner av høy kvalitet og flere andre mikronæringsstoffer, som fosfor, sink, B-vitaminer og magnesium. Ost inneholder varierende mengder fett, både mettet og umettet. I hverdagen er det lurt å velge de magre variantene. Myndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter.
Brunost er også en næringsrik ost som blant annet inneholder proteiner, kalsium, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Et av de viktigste bidragene fra brunosten er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få andre kilder til i kostholdet vårt. Brunost finnes også i en lettere variant.
Gulost såvel som hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er alle naturlig laktosefrie, og tåles derfor godt av dem med laktoseintoleranse. Siden ost er rik på kalsium, er den derfor en viktig kalsiumkilde for dem som har laktoseintoleranse. Smøreoster er laget av revet gulost og inneholder derfor heller ikke laktose.
Den gode nyheten er at de laktosefrie og laktosereduserte produktene inneholder alle de samme næringsstoffene som andre meieriprodukter. Det er bare laktosen som er fjernet helt, eller delvis.
All ost inneholder kalsium og kalsium er viktig for skjelettet vårt. Mest kalsium finner du i de faste gulostene etterfulgt av kittmodnet ost, brunost, muggost og smøreost. Ost er en god kilde til kalsium, og spiser du en brødskive med gulost (20 gram) dekkes hele 20 % av det anbefalte inntaket av kalsium for voksne.
Hos barn og unge er kalsium nødvendig for å bygge et sterkt skjelett, og hos voksne er kalsium med på å opprettholde et sterkt skjelett. For å nyttiggjøre oss kalsium er det også viktig at kroppen får nok vitamin D og vitamin K. Vitamin K finnes blant annet i faste oster og blåmuggoster der bakteriene produserer dette vitaminet. I tillegg er noen oster beriket med vitamin D.
Det ser ut til at næringsstoffer i ost kan bidra til å balansere syren fra mat og drikke med lav pH. Det vil derfor være smart å avslutte måltidet med litt ost eller melk fordi proteiner og fett fra disse matvarene kan legge seg som en beskyttende hinne på tennene. Les mer om hvordan ost og andre meieriprodukter kan beskytte tennene.
Fete meieriprodukter er sammen med kjøtt og kjøttprodukter de største kildene til inntaket av mettet fett i befolkningen. Det er derfor anbefalt å begrense inntaket av fete meieriprodukter, for eksempel fet ost, og heller velge magre varianter.
Ny og spennende forskning viser at ulike meieriprodukter kan ha ulik virkning på kolesterolet, til tross for det samme fettinnholdet. Flere forskere har konkludert med at ost ikke øker kolesterolet på samme måte som for eksempel smør. Det ser faktisk ut som om at ost kan virke beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Siden ost vanligvis inneholder mye mettet fett, må det være noe annet i osten som motvirker denne effekten. Hvilke andre faktorer i ost som eventuelt gir denne beskyttende virkningen vet vi ikke nok om enda, og her trengs det mer forskning.