Mange elsker brunost og med god grunn. Det er et smaksrikt pålegg som også gir oss et viktig tilskudd av noen næringsstoffer vi ellers har få kilder til.
Stadig blir brunosten trukket frem som sukkerbombe og sammenlignet med søte pålegg som sjokoladepålegg. For å avlive en myte først som sist: Brunost inneholder ikke tilsatt sukker. Den inneholder naturlig sukker i form av laktose (melkesukker). Men brunost er så mye mer enn bare laktose, den inneholder faktisk flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger påfyll av hver dag.
I et ellers sunt og variert kosthold er det rom for det naturlige melkesukkeret som brunosten bidrar med. Kostholdsundersøkelser viser at de største sukkerkildene i kostholdet vårt er brus, saft, kaker, sjokolade og godteri. Slike matvarer med mye tilsatt sukker bidrar sjelden med andre næringsstoffer vi trenger daglig. Det er mat med mye tilsatt sukker myndighetene vil at vi skal kutte ned på, ikke matvarer med naturlig sukker som frukt og melk.
Brunost er et næringsrikt pålegg. Osten er en kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og fosfor. Det viktigste bidraget som brunosten gir er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få kilder til i kostholdet vårt. Jod er et sporstoff som er viktig for stoffskiftet vårt og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn. Det finnes mye jod i hvit fisk og fiskeprodukter, ellers er melk og meieriprodukter de største kildene til jod i det norske kostholdet.
Mat er mer enn næringsstoffer, mat er også måltidsglede og tradisjoner. Det er mange som har brunost som sitt favorittpålegg. Skiløperen Therese Johaug er kjent for å ha lagt sin elsk på brunost. Hun har sagt at hun er nødt til å ha sine daglige brødskiver med brunost – uansett hvor i verden hun er. Da hun gjestet radioprogrammet P3-morgen ville de teste henne på hvor godt hun kjenner brunostvariantene. Er hun så bevandret i brunostverdenen at hun klarer å gjenkjenne noen av de mange variantene og gi dem rett navn? Slik gikk det: