Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Melk inneholder proteiner av høy kvalitet

Melk er en god kilde til proteiner. Proteiner er viktige blant annet for å bygge og vedlikeholde muskler i kroppen. Melkeproteinene inneholder tilsammen alle aminosyrene vi ikke kan produsere i kroppen selv, men som vi må få i oss gjennom mat og drikke. Derfor sier vi at melkeproteinene har høy kvalitet.

Hva er gode proteinkilder?

En voksen person, eksemplifisert med en kvinne som veier 60 kg, trenger i gjennomsnitt 50-75 gram protein per dag for å vedlikeholde muskler og vev. Har man store fysiske belastninger i form av tungt kroppsarbeid eller mye fysisk aktivitet eller trening, er behovet gjerne noe større. Les mer om proteinbehov ved trening. I følge de offisielle ernæringsanbefalingene bør 10-20 % av energien fra maten vi spiser komme fra proteiner. En grei tommelfingerregel er å multiplisere kroppsvekten din med 0,8 - 1,2 gram protein per dag for å finne ditt eget daglige proteinbehov. 

Proteiner er bygget opp av 20 ulike aminosyrer. Kroppen vår kan selv lage 11 av aminosyrene, mens 9 er essensielle og må tilføres gjennom maten vi spiser. Mengden av hver enkelt aminosyre vil variere i forskjellige proteiner. I melk er det om lag 3-3,5 % protein. Melkeproteinene er lettfordøyelige og inneholder tilsammen alle de essensielle aminosyrene som vi må få gjennom maten vi spiser. Vi sier derfor at melkeproteiner er proteiner av god kvalitet. I tillegg til melk, inneholder egg, fisk og kjøtt proteiner med de essensielle aminosyrene.

Prøv en nydelig pai med røkelaks og geitost. Den er full av gode proteiner og andre næringstoffer kroppen vår trenger. 

Hva er kasein?

Melkens proteiner deles inn i kaseiner og myseproteiner, hvorav det i kumelk er om lag 80 % kaseiner. De fleste av proteinene i melk finnes kun i melken. Kaseinene er viktige proteiner da de sørger for transport av kalsium og fosfor. Kaseinene kalles gjerne ostestoff da det er dette som felles ut og brukes til fremstilling av gulost.

Kaseiner er en gruppe fosfoproteiner som felles ut ved pH 4,6 ved 20 °C. Myseproteiner forblir i løsning ved denne pH. Kaseinene består av αS1-, αS2-, β-, og κ-kasein. Av de fire kaseintypene er det mest αS1-og beta-kasein i kumelk med ca. 30 % hver. De fleste kaseinene finnes i melken i store aggregater som kalles kaseinmiceller. Inne i micellene finner vi kalsiumfosfat bundet til kaseinene.

Myseproteiner er en gruppe globulære proteiner inkludert beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, serum albumin, immunglobuliner og laktoferrin.

I tillegg til kaseiner og myseproteiner inneholder melk en rekke enzymer.

Smoothies er både sunt og godt og ikke minst en god kilde til proteiner.

Bruk av melkeproteiner

Når vanlig gulost lages er det kaseinene som felles ut og klumper seg samme. Det som blir igjen heter myse.

Kaseinene er altså svært viktige i osteproduksjon. Vi kan få et vidt spekter av oster avhengig av hva vi tilsetter til melken under ysting og hvordan ystingen foregår samt lagringsforhold og -tid.

Myseproteiner har også en rekke bruksområder. I Norge har vi i lange tider kokt inn mysen til prim eller brunost. I tillegg er myseproteiner mye brukt som proteintilskudd ved trening, i næringsdrikker til syke og som ingrediens i andre matvarer. Myseproteinene, særlig beta-laktoglobulin har en rekke funksjonelle egenskaper. De kan blant annet lage en type gele og bidrar til å stabilisere skum. Det er derfor mange matvarer inneholder disse melkeproteiner.

Visste du at det er enkelt kan lage ost selv?  

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Visste du at proteinpulver som en del bruker ved trening som regel inneholder proteiner fra melk? Du kan derfor ta et glass melk og spise litt cottage cheese eller kvarg i stedet for å drikke dyrt proteinpulver.

Her kan du lese mer om at vanlig melk gir like stor effekt på musklene som proteintilskudd.

Fakta

  • Kumelk inneholder ca 3,0-3,5% protein
  • De fleste er unike for melk
  • Melkeproteiner inneholder alle de essensielle aminosyrene
  • Kaseiner består av αS1-, αS2-, β- and κ-kaseiner
  • Kaseinene finnes i store aggregater kalt miceller 
  • Myseproteiner består av β-laktoglobulin, α-laktalbumin, serum albumin, immunglobuliner, laktoferrin og lysozyme
  • Kaseiner felles ut av melken ved pH 4.6/20°C mens myseproteinene er løselige