Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

SKÅL for melken!

Skrevet av Ellen Kathrine Ulleberg

Den 1. juni feirer vi verdens melkedag. I år er det 20 år siden dagen ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon for å sette fokus på melk og meieriprodukters viktige rolle som globale matvarer. I dag har melken befestet sin plass som en av våre mest sentrale matvarer. Ferske tall viser nemlig at hele 8 av 10 stort sett alltid har melk i kjøleskapet.

Under koronakrisen har vi endret holdningene våre til mat. Over lang tid har inntaket av melk avtatt, men i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat viser det seg at den norske befolkningen har blitt klart mer positive til melk og meieriprodukter. Flere mener også at melkeproduksjon er en del av en bærekraftig og sunn matproduksjon. Det er gode nyheter for de hardtarbeidene bøndene i Norge og i resten av verden.

Det er flere gode grunner til å hedre melken. Her har du fire av de viktigste.

1. Melk og meieriprodukter gir mange jobb og inntekt.

Internasjonale tall viser at 1 milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes faktisk omlag 133 millioner melkegårder i verden og 7600 av disse finner vi i Norge.

Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for kvinner rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntekstland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.

Les mer: 4 gode grunner til å velge norske meieriprodukter

2. Melk inneholder mange viktige næringsstoffer

Melk inneholder blant annet jod som er viktig for huden og stoffskiftet. Jod bidrar også til at nervesystemet vårt skal fungere som det skal, og for at de kognitive prosessene skal gå som normalt.

Melk inneholder også kalsium, proteiner, fosfor og jod som bidrar til å styrke og vedlikeholde tenner, muskler og skjelett. I tillegg er melk en viktig kilde til vitamin B2 og B12. Disse bidrar til normal omsetning av energi, normal nervefunksjon og er av betydning for blodcellene våre.

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk.

3. Melk er en viktig del av et norsk bærekraftig kosthold

Ifølge bærekraftrapporten fra Nasjonalt råd for ernæring (2017) er det hensiktsmessig å produsere og spise magre meieriprodukter både fra et helseperspektiv og et bærekraftperspektiv.

At norsk melk og meieriprodukter regnes som bærekraftige skyldes at det er sunn mat som bidrar til god folkehelse, og som vi kan produsere i Norge ut ifra våre naturgitte ressurser.

Les mer: Norsk melk hører hjemme i et bærekraftig kosthold.

De norske kostrådene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, og med et daglig inntak menes tre porsjoner. Det kan for eksempel være et glass melk, et beger med yoghurt og en brødskive med ost.

4. Melk er digg!

I tillegg til å være full av næringsstoffer er melk sabla godt. Både på egenhånd og som ingrediens i alt fra bakst til grøt og middager. 

Prøv gjerne en av våre 10 deilige milkshakes.

Skål for Verdens melkedag!

Fakta

Disse næringsstoffene finner du i ett glass lettmelk (2 dl): 

  • Melkesukker (laktose): 9,0 gram
  • Melkefett: 2,4 gram
  • Melkeproteiner: 7,0 gram
  • Kalsium: 240 milligram
  • Jod: 29,6 mikrogram
  • Magnesium: 26 milligram
  • Fosfor: 230 milligram
  • Vitamin B2: 0,30 milligram
  • Vitamin B12: 1,2 mikrogram