Melk og meieriprodukter inneholder laktose (melkesukker). Laktoseintoleranse betyr at du har redusert evne til å fordøye laktose, og mat og drikke som inneholder mye laktose vil dermed kunne gi ubehag i magen.
Når vi spiser melk og meieriprodukter havner laktose og de andre næringsstoffene først i magesekken og så i tynntarmen. Her fordøyes maten.
Laktose fordøyes ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose, ved hjelp av enzymet laktase. Vi kan se for oss laktase som en saks som klipper laktose i to og gir glukose og galaktose. Laktose må fordøyes på denne måten for at vi skal kunne ta det opp i kroppen og bruke det som energikilde.
Ved laktoseintoleranse er evnen til å fordøyde laktose lavere enn normalt. Spesielt når vi får i oss mye laktose på en gang vil kroppen derfor ha problemer med å fordøye all laktosen. Da vil laktose som ikke er fordøyd, eller "klippet" i to, gå gjennom tynntarmen til tykktarmen og dermed kunne gi oss de plagene mange opplever ved laktoseintoleranse.
De vanligste symptomene på laktoseintoleranse hos voksne er mageknip, oppblåsthet, luftplager og diaré. Symptomene skyldes at bakteriene i tykktarmen fordøyer laktose, og det produseres gasser, eller "luft i magen".
Det er viktig å være klar over at symptomene på laktoseintoleranse utelukkende kommer fra magen. Opplever du plager fra andre steder enn magen er det ikke laktoseintoleranse, men det kan være melkeproteinallergi eller noe annet.
Det kan også være greit å være klar over at det ikke er farlig for dem med laktoseintoleranse å få i seg laktose, men det gir forbigående ubehag.
I den etnisk norske delen av befolkningen er det rundt 2-3 % som har laktoseintoleranse. Blant dem med bakgrunn fra for eksempel Asia er forekomsten langt høyere.
Evnen til å fordøye laktose kan være nedsatt av ulike grunner. Det er tre hovedtypene av laktoseintoleranse:
Symptomene på laktoseintoleranse er mageknip, oppblåsthet, luftplager og diaré. Også andre matallergier og -intoleranser eller sykdommer i magen kan ha lignende symptomer. Dersom du mistenker at du er laktoseintolerant bør du derfor ta kontakt med fastlegen. Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten. En sikker diagnose kan sørge for at du unngår unødige restriksjoner i kostholdet. Matvaregrupper som melk og meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som kalsium, vitamin B12 og jod, og bør ikke kuttes fra kostholdet før du har funnet annet mat som kan gi deg disse næringsstoffene.
Det vanligste er å ta en blodprøve for å se om du er genetisk, eller arvelig, disponert for å få laktoseintoleranse. I tillegg finnes det prøver som kan tas på sykehus ved behov (laktosebelastningstest og pusteprøve). Ofte er det smart å føre en mat- og symptomdagbok for å se om det er sammenheng mellom plagene du opplever og det du spiser. Skriv ned det du har spist, og før opp hvilke eventuelle plager og symptomer du opplever. Ta med denne oversikten til legen.
Laktoseintoleranse er en permanent tilstand som man ikke vokser av seg. Heldigvis finnes det mange laktosefrie eller laktosereduserte produkter på markedet i dag. Dessuten er det ikke like mye laktose i alle meieriprodukter. For eksempel er gulost naturlig fri for laktose.