De som har cøliaki reagerer på gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Noen av dem som har cøliaki kan få laktoseintoleranse, men denne går som regel over når de har begynt med glutenfri mat.
Hva er cøliaki?
Vi vet lite om hvorfor noen begynner å reagere på gluten og får cøliaki, men vi vet at både arv og miljø spiller en rolle. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, og er mer vanlig blant kvinner enn blant menn. Hos mange oppdages sykdommen sent, slik at de kan ha hatt plager i mange år før de har funnet årsaken.
Cøliaki kan ramme både barn og voksne, og er vanligere blant dem med sykdommer som diabetes type 1, osteoporose og stoffskiftesykdommer. Tallene på hvor mange som har cøliaki er usikre, men man antar at forekomsten er rundt 0,5 % i Norge.
De som får cøliaki må spise glutenfritt resten av livet. Å leve glutenfritt innebærer å holde seg unna hvete, bygg, rug og delvis også havre. Gluten finnes i små mengder i en rekke ulike næringsmidler, og kan gjemme seg bak ulike navn.
Noen av dem som får diagnosen cøliaki kan oppleve at de ikke tåler laktose så godt. Når de som har cøliaki spiser gluten oppstår det en betennelse i tynntarmen. Denne betennelsen kan gjøre at evnen til å fordøye laktose går ned, så man kan oppleve symptomer på laktoseintoleranse. Det holder som regel å spise laktosefritt eller -redusert en periode. Laktoseintoleransen vil forsvinne når du har fulgt glutenfri diett en stund, og betennelsen i tarmen er borte. Dette kan ta noen uker eller måneder, avhengig av hvor lenge du har hatt ubehandlet cøliaki og hvor godt du følger dietten. Les mer om laktoseintoleranse.
Matvaren inneholder gluten hvis følgende betegnelser står oppført i ingredienslisten: bygg, dinkel, durumhvete, gluten, havregryn, havremel, hvete, kavring, kli, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvete, semulegryn, spagetti, spelt, triticale.
I tillegg er det noen som må unngå hvetestivelse, fordi det kan inneholde spor av gluten. Man skal da være obs på at hvetestivelse kan være merket med kun “stivelse” på enkelte ingredienslister.
Havre tolereres godt av de fleste med cøliaki. Havre er naturlig fri for gluten, men kan være forurenset av glutenholdige kornsorter under dyrking, innhøsting og foredling. Velg derfor spesialprodusert glutenfri havre som ikke er forurenset.
De klassiske symptomene på cøliaki er diaré, magesmerter og oppblåsthet og vekttap, samt trøtthet. Noen kan også få helt andre symptomer, som vektoppgang og forstoppelse. Mistenker du at du har cøliaki, bør du ta kontakt med fastlegen din. Det er viktig å ikke selv begynne på glutenfri kost, fordi det kan gjøre det vanskeligere å oppdage sykdommen.
Diagnosen cøliaki må stilles av en lege. Ved symptomer som gir mistanke om cøliaki tas det først en blodprøve. Er prøven positiv, vil det tas en prøve av tarmen (tynntarmsbiopsi, som vil si at man går inn gjennom munnen og tar en prøve fra slimhinnen i tynntarmen). Det er viktig at du har spist gluten i perioden før prøven tas, for å få et riktig bilde av sykdommen.