Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Kjernemelk

Pisking av fløte til smør

Kjernemelk er den delen av fløten som blir kjernet fra smørkornene ved produksjonen av smør

Melken har kun 0,4-1,0% fett ettersom kun de aller minste fettkulene som var i fløten følger med over i kjernemelken. I tillegg inneholder kjernemelk proteiner (2,5-3,0%), laktose (3,5-4,2%) og fosfolipider fra de ødelagte fettkulemembranene.

Den tradisjonelle måten å lage smør på er å syrne fløten før den blir kjernet i en smørkinne. Denne fremstillingsmetoden benyttes fortsatt hos noen produsenter i dag, og slik kjernemelk fra syrnet fløte har en frisk og aromatisk smak.

I dag produseres mesteparten av smøret vi finner i butikken i maskinelle smørkanoner, og den kjernemelken som tappes fra, er for det meste usyrnet fordi smøret syrnes direkte, ikke fløten. Denne kjernemelken kan brukes til fremstilling av noen oster. Kjernemelk kan også brukes i blant annet gjærbakst, vafler, grøt og lapper.

I Norge selges ikke kjernemelk som eget produkt. Kjernemelk blir enten tørket og brukt i industrien eller brukt som dyrefôr. 

I flere land kan betegnelsen kjernemelk også knyttes til et produkt som er fremstilt av skummet melk og syrnet i etterkant. Som erstatning for kjernemelk på det norske markedet kan man benytte skummet kulturmelk.