Kondensert melk er helmelk hvor en del av vanninnholdet er fjernet ved vakuuminndamping slik at melkens kvalitet eller næringsverdi ikke endres nevneverdig. Kondensert melk er fyldig og har en lett karamellisert smak.
Kondensert melk kan enten være sukret eller usukret, og den usukrete varianten selges under navnet Vikingmelk eller Tørrsleffs. Melk.no har dessverre ingen oversikt over hvilke butikker som selger kondensert melk i Norge.
Usukret kondensert melk er laget av helmelkProduktet er mer transportvennlig og har lengre holdbarhet enn vanlig melk.
Konservering av melk ble en suksess på 1800-tallet da man lærte å dampe inn melken under vakuum ved lavt kokepunkt. Etterhvert fikk sukret kondensert melk en enorm etterspørsel ute i verden. Her i Norge ble produktet først produsert på Hamar i 1875 av dansken Jess Thomsen.
I 1887 fant Dr. Olav Johan Olsen frem til en metode for å gjøre melken holdbar uten å tilsette sukker, og i 1889 kom de første blikkboksene med usukret kondensert melk på markedet. Produktet ble kalt Viking Melk, og ble blant annet brukt under Fridtjof Nansens polarekspedisjon fra 1893-1895. I 1898 ble den norske produksjonen av usukret kondensert melk kjøpt opp av Nestlé.
Sukret kondensert melk kom på markedet i 1850-årene. Industrien bruker den sukrede varianten til produksjon av sjokolade, konfekt og karameller, og produktet selges gjerne i større dagligvarebutikker og i innvandrerbutikker.