Kulturmelk er en type syrnet melk med frisk og fyldig smak laget av søtmelk med ulikt fettinnhold. Melken tilsettes en spesiell syrekultur bestående av ulike melkesyrebakterier som gir kulturmelken sin karakteristiske smak og konsistens.
Norsk kulturmelk finnes i tre varianter med et fettinnhold fra 0,4-3,5 %. Alle har en frisk og fyldig smak. Skummet kulturmelk har så lavt fettinnhold at det er mindre viskøst og dermed mer utsatt for myseutskillelse. Fettinnholdet er likevel høyere enn i skummet søtmelk ettersom denne svake økningen gjør smaken mer balansert.
Standardisert melk som skal syrnes blir først homogenisert ved høyt trykk for å hindre oppfløting og gi det ferdige produktet bedre konsistens. Deretter blir melken høypasteurisert slik at uønskede bakterier drepes og mer av myseproteinene folder seg ut (denatureres). Utfoldede myseproteiner binder vann og sørger for at kulturmelken blir mer tyktflytende.
Melken syrnes etter at temperaturen er senket til 18-22 °C. Det brukes en såkalt DL-kultur, en blanding av de fire mesofile melkesyrebakteriene Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis og Leuconostoc cremoris. Disse røres inn i melken og får virke i 18-20 timer mens de produserer melkesyre, aroma og karbondioksid. Syrningen stoppes ved å røre i melken og senke temperaturen.
Den ferdige kulturmelken tappes på kartong.