Lettmelk er melk som er homogenisert og lavpasteurisert med et standardisert fettinnhold på 0,5-1,8 % fett.
Lettmelk er standardisert til et fettinnhold på 0,5, 0,7, 1,0 eller 1,2 %, avhengig av produsent. Vanlig lettmelk med 0,5 eller 0,7 % fett er også beriket med 0,4 mikrogram vitamin D per 100 g melk, mens den økologiske lettmelken ikke er tilsatt vitamin D.
Lettmelken er vanligvis både homogenisert og lavpasteurisert. Det finnes også langtidsholdbar lettmelk i norske butikker. Denne er ultrapasteurisert og aseptisk tappet på steril emballasje. Dette gjør at den langtidsholdbare melken kan oppbevares i romtemperatur inntil åpning. Etter at kartongen er åpnet, er melken holdbar i omtrent 1 uke.
Det finnes også laktoseredusert og laktosefri lettmelk i tillegg til langtidsholdbar og økologisk melk på det norske markedet.
Laktoseredusert lettmelk inneholder 0,2 % laktose mens vanlig lettmelk inneholder 4,6 % laktose. Melken produseres ved at mesteparten av melkesukkeret (laktosen) spaltes til glukose og galaktose ved hjelp av enzymet laktase. Det gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, selv om sukkermengden er den samme.
Laktosefri lettmelk inneholder mindre enn 0,01 g/100 g laktose. Laktosen i melken fjernes i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken ved at fløte tilsettes til riktig fettprosent (1,2 %). Resten av laktosen i denne lettmelken spaltes ved å tilsette enzymet laktase. Laktosefri lettmelk inneholder 3,1 % karbohydrater hvorav det meste er de enkle sukkerartene glukose og galaktose som kommer fra spaltet laktose.
Både den laktosereduserte og den laktosefrie melken homogeniseres og pasteuriseres ved ultra høy temperatur (UHT) før melken fylles i riktig emballasje. Melken har derfor ekstra lang holdbarhet.
Lettmelk med 1,0 eller 1,2 % melk er fortsatt det vi drikker mest av i Norge, men vi kjøper stadig mer av lettmelken med 0,5 eller 0,7 % fett.