Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Melkepulver

Kjele med melk ved siden av skål med tørrmelk

Melkepulver kalles gjerne tørrmelk og er melk hvor det meste av vannet er fjernet. Melkepulveret kan lages av enten helmelk eller av skummet melk.

Skummetmelkspulver inneholder omlag 36 prosent protein, 0,8 prosent fett og 52 prosent karbohydrat, mens helmelkspulver inneholder omlag 26 prosent protein, 27 prosent fett og 38 prosent karbohydrater.

"Instant tørrmelk" betyr at pulveret er lett oppløselig i vann. Melken tørkes ved forstøvnings- eller spraymetoden. Det vil si at den sprøytes under høyt trykk inn i et stort kammer med varmluft. Melken forstøves øyeblikkelig og faller ned som pulver.

Tørrmelk av helmelk har lett for å harskne ved lagring, etter at posen er åpnet. Tørrmelk av skummet melk er derimot meget holdbar. 

Melkepulver er bra til matlaging og baking, og egner seg godt som reservelager og på tur. Skal tørrmelk av skummet melk lages til drikkemelk, bør den overdoseres for å få god, fyldig smak. Les mer om tørrmelk her.