Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Skummet melk

skummet melk i mugge og glass

Skummet melk er lavpasteurisert og inneholder 0,1% fett. På grunn av det lave fettinnholdet er det ikke nødvendig å homogenisere denne melken.

Fremstilling av skummet melk

Skummet melk produseres når melken separeres på meieriet. I løpet av denne prosessen skilles fløte og skummet melk fra hverandre ved at melken sentrifugeres i en separator.
Skummet melk har 0,1% fett og er lavpasteurisert, men på grunn av det lave fettinnholdet blir ikke skummet melk homogenisert.

Oppbevaring og holdbarhet:

Lavpasteurisert melk er ferskvare med en holdbarhet på 13 dager. Etter åpning er produktene holdbare i omlag 1 uke. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Ideell oppbevaringstemperatur for melk er 0-4 °C. Det kreves i butikk, under transport og hjemme. Melk bør ikke stå i sollys. Kartongen bør være lukket for den tar lett smak fra andre matvarer.

Melken kan likevel være bra også etter holdbarhetsdatoen. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden og forbrukers håndtering. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes.

Melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder og tines langsomt i kjøleskap. Bruk den da til baking og matlaging ettersom den friske melkesmaken endres ved frysing.

Brukertips i matlagingen

Myndighetene i Norge anbefaler at man til daglig bruker de magre melkevariantene deriblant skummet melk. De magre melketypene har nesten like høyt innhold av næringsstoffer som helmelk, selv om mesteparten av fettet er fjernet. Skummet melk brukes gjerne som drikke. Helmelk eller lettmelk gir den fyldigste smaken i baking, sauser/stuinger, grøter, melkedesserter, men ofte kan skummet melk erstatte disse for et lettere alternativ.

Melk kan lett svi seg ved koking og man bør derfor følge nøye med. Velg en tykkbunnet kjele, gjerne av aluminium, jern eller med non-stickbelegg, kok opp på svak/middels varme og bruk aldri lokk på kjelen. Unngå metallredskaper i kjelen, da melkemat er spesielt utsatt for ubehagelig smak som kan oppstå. Velg sleiver/visper av tre eller plast.