Det finnes mange typer syrnet melk på det norske markedet, både naturelle og smakssatte. De er syrnet med forskjellige melkesyrekulturer som blant annet gir produktene ulik smak.
Syrnet melk omfatter homogenisert, høypasteurisert melk som er syrnet med ulike melkesyrebakterier ved ulik temperatur/tid, kjølt før tapping på ønsket emballasje og sluttkjølt til 4 °C.
Syrnet melk fullhomogeniseres, det vil si at det brukes høyt trykk slik at oppfløting hindres og viskositeten bedres slik at myseutskillelsen blir minimal. Deretter blir melken varmebehandlet kraftigere enn søtmelk. En typisk varmebehandling er 90–95 °C i opptil 5 minutter (høypasteurisering). Hensikten er å øke stabiliteten (redusere myseutskillelse) og bedre viskositeten i det endelige produktet. Varmebehandlingen er også med på å drepe skadelige bakterier.
Etter varmebehandling kjøles melken til ønsket syrningstemperatur, som kan være 21–23 °C, så tilsettes ønskede melkesyrebakterier og produktet syrnes til det har riktig smak og konsistens, noe som kan ta omlag 20 timer. Temperaturen under syrning er ikke optimal for noen av bakteriene og dette sørger for at ingen av bakteriestammene blir for dominerende. Noen av melkesyrebakteriene kalles syredannere (danner melkesyre fra laktose), mens andre kalles aromadannere (danner melkesyre, eddiksyre, diacetyl og acetaldehyd). Forholdet mellom disse stammene bestemmer smaken på sluttproduktet.
Syrnet melk kan også være tilsatt probiotiske melkesyrebakterier som antas å ha en gunstig effekt på tarmhelsen.
Den ferdig syrnede melken er jevn, tykk og har glatt konsistens og en frisk smak. Produktet blir rørt og nedkjølt for å stanse syrningen før det tappes på emballasje og deretter sluttkjøles til under 4 °C.
Det finnes mange typer syrnet melk på det norske markedet, både naturelle og smakssatte. Vi kjenner dem blant annet som kulturmelk, kefir, BioQ og Biola. Smaksatt syrnet melk finnes med ulike frukt- og bærsmaker og med ulik fettinnhold. Frukt, grønnsaker og bær er tilsatt som puré eller som saft av blant annet jordbær, bringebær, eple, blåbær, fersken og gulrot. Noen produkter kan også være tilsatt knuste korn.
Syrnet melk inneholder mindre laktose enn søtmelk og kan derfor tåles bedre av personer med laktoseintoleranse.