Melk som er tilsatt spesielle, såkalte probiotiske melkesyrebakterier. Ved å drikke syrnet melk med slike melkesyrebakterier sies det at tarmens naturlige bakterieflora forsterkes, slik at det kan ha positiv effekt på fordøyelse og muligens immunforsvar.
Ulike melkesyrebakterier kan tilsettes mat og drikkevarer. I alle syrnede meieriprodukter finner man ulike melkesyrebakterier, men de fleste av disse klarer ikke å overleve gjennom magens sure miljø. Probiotiske melkesyrebakterier overlever derimot og kan midlertidig bli del av tarmfloraen. Probiotika sies å være spesielt helsefremmende bakterier. Variantene av syrnet melk med melkesyrebakterier kan også være tilsatt fiber.
Noen av melkesyrebakteriene som finnes i norsk syrnet melk er blant de mest omfattende studerte. Dette gjelder for eksempel bakteriene i Biola og BioQ. Ved å drikke syrnet melk med slike melkesyrebakterier, sies det at tarmens naturlige bakterieflora forsterkes slik at det kan ha positiv effekt på fordøyelse og muligens immunforsvar.
Vitenskapskomiteen for mattrygghet har anbefalt at produkter tilsatt probiotiske melkesyrebakterier ikke bør brukes til syke personer eller til friske sped- og småbarn før de har fylt ett år. For barn mellom 1 og 3 år bør produkter tilsatt probiotika brukes i begrensede mengder, omlag én porsjon daglig. For barn over tre år og voksne er det ingen øvre grense.