Tørrmelk er tørrstoffet fra melk, det vil si proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler som er igjen etter at vannet er fjernet.
Det kan være vanskelig å få tak i tørrmelk i butikken. Selv om det produseres tørrmelk er dette foreløpig kun til industrien (store pakker).
Du kan likevel få kjøpt tørrmelk i forskjellige nettbutikker.
Tørrmelk er laget av fersk melk uten noen tilsetningsstoffer. Melkepulver kan lages både av helmelk og skummet melk. Skummetmelkspulver inneholder omlag 36 prosent protein, 0,8 prosent fett og 52 prosent karbohydrat, mens helmelkspulver inneholder omlag 26 prosent protein, 27 prosent fett og 38 prosent karbohydrater.
Produksjonsmetoden for tørrmelk er langt på vei den samme som for kondensert melk. Først fjernes noe av vannet ved kondensering. Så blir den kondenserte melken spraytørket eller valsetørket, slik at alt vann fjernes og man sitter igjen med melkepulver.
Produktet blir langt mer holdbart enn vanlig melk, og det er lettere å ta med seg. Tørrmelk selges hovedsakelig til industrien der det er en brukes i produksjon av blant annet sjokolade, kjøttprodukter og brød.
Viking tørrmelk kom på det norske markedet i 1949. Frem til 1960 hadde tørrmelksprodukter langt større betydning enn i dag siden kjølemulighetene var begrenset. Kjøleskap ble vanlig i norske husholdninger først etter 1960-tallet
Fortsatt er tørrmelk lettvekteren i ryggsekken for de som ferierer litt utenfor allfarvei. Helmelk veier hele 12 ganger mer enn tørrmelk. Dette betyr mye ved proviantering til hytter uten bilvei.