Brie er en bløt hvitmuggost med myk konsistens og en smak som er frisk og syrlig, med en mild og behagelig ettersmak.
Brie er oppkalt etter et distrikt med samme navn som ligger øst for Paris i Frankrike. Den har en historie som kan føres tilbake til 700-tallet.
I Frankrike er brie i dag lovmessig definert som bløtost med overflatemugg, og minst 40% fett i tørrstoffet. En av de eldste brie-ostene med lange tradisjoner er Brie de Meaux som har opprinnelsesbeskyttelse i Frankrike. I Norge produserer TINE blant annet Fryd Brie og Dovreost Økologisk Brie.
Karakteristisk for hvitmuggostene er den snøhvite overflaten dannet ved vekst av hvit muggsopp, vanligvis en som kalles Penicillium candidum. Osten modnes for det meste ved hjelp av denne muggsoppen som enten sprøytes på osteoverflaten eller tilsettes til ystemelken.
Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten. Tidlig i modningen har osten en mild, fyldig og litt nøtte- og sjampignongaktig smak, mens godt modnet ost er kraftig og aromatisk med utpreget ammoniakklukt.
Tradisjonell brie er fra 15-40 cm i diameter og 3-5 cm høy.