Camembert er en hvitmuggost med mild til kraftig, aromatisk smak. Den har en smidig og bløt konsistens, med det karakteristiske hvite mugglaget på overflaten.
Camembert stammer fra Normandie i Frankrike.
Camembert er en liten sylindrisk hvitmuggost på 250-300 g med en diameter på 10–13 cm og høyde 3-4 cm. Vanligvis er denne osten helfet med 45–50% fett i tørrstoffet. Eksempler på norske varianter av camembert er TINE Camembert, Camenås fra Den Blinde Ku og Camembert Eiker fra Eiker Gårdsysteri.
Ettersom muggkulturen (Penicillium camemberti) trenger luft for å vokse, er det bare muggsporene som ligger i osteoverflaten som får mulighet til vokse. I det fuktige miljøet på ostelageret vokser hvitmuggen fort, og osten er helt hvit etter få dager. Modningen fortsetter etter at osten er pakket.
Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner, samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten. En moden hvitmuggost skal ha en lukt som kan gi assosiasjoner til sjampinjong. Konsistensen skal være myk og nesten kremaktig.
Camembert har lett for å bli overmoden. Det som da skjer, er at melkens protein brytes ned til aminosyrer, og disse spaltes videre til bl.a. ammoniakk, slik at osten blir svært stram i smak.