Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Camembert

Camembert

Camembert er en hvitmuggost med mild til kraftig, aromatisk smak. Den har en smidig og bløt konsistens, med det karakteristiske hvite mugglaget på overflaten.

Fakta

Camembert stammer fra Normandie i Frankrike.

Hva er camembert?

Camembert er en liten sylindrisk hvitmuggost på 250-300 g med en diameter på 10–13 cm og høyde 3-4 cm. Vanligvis er denne osten helfet med 45–50% fett i tørrstoffet. Eksempler på norske varianter av camembert er TINE Camembert, Camenås fra Den Blinde Ku og Camembert Eiker fra Eiker Gårdsysteri.
Ettersom muggkulturen (Penicillium camemberti) trenger luft for å vokse, er det bare muggsporene som ligger i osteoverflaten som får mulighet til vokse. I det fuktige miljøet på ostelageret vokser hvitmuggen fort, og osten er helt hvit etter få dager. Modningen fortsetter etter at osten er pakket.
Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner, samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten. En moden hvitmuggost skal ha en lukt som kan gi assosiasjoner til sjampinjong. Konsistensen skal være myk og nesten kremaktig.
Camembert har lett for å bli overmoden. Det som da skjer, er at melkens protein brytes ned til aminosyrer, og disse spaltes videre til bl.a. ammoniakk, slik at osten blir svært stram i smak.

Oppbevaring og holdbarhet:

Camembert bør oppbevares kaldt, mellom 0 og 4 °C.

Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden.

Bløtost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner eller blir overmoden.

Brukertips i matlagingen

Denne osten passer godt til ostefat, som snacks eller dessert. En fritert eller stekt camembert med bærsaus eller frukt smaker ypperlig. Camembert bør tempereres til stuetemperatur før den nytes - da først kommer den fine smaken til sin fulle rett. Søte marmelader, akevittmarinerte multer eller andre godt modne frukter, gjerne i kombinasjon med nøtter, er herlig tilbehør.