Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Edamer

Edamer

Edamer er en ost som stammer fra Holland, og har sitt navn fra den lille byen Edam litt nord for Amsterdam. Den produseres tradisjonelt i kuleform, og smaksmessig er den litt mer syrlig og salt på smak enn goudaost.

Fremstilling av edamer

Edamer blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt en syrekultur av melkesyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende i mysen. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Senere skilles ostekornene fra mysen og føres over til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp og de ulike emnene legges over i osteformer. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli jevn og få en fin form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten pakket i plastfolie og plassert i spesielle modningslager. Etter 8 uker på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få en gradvis fyldigere smak og tettere struktur.

Edamer produsert i Norge er en slektning av den nederlandske edamerosten. Osten har mange fellestrekk med gouda, men den er gjerne litt fastere, litt saltere og litt syrligere på smak. Edamer er juleosten fremfor noen, men den smaker like godt resten av året. Den er kjent for sin karakteristiske runde form med to litt flattrykte poler. Opprinnelig fikk den et lag med rød eller gul voks.

Oppbevaring og holdbarhet:

Edamerost bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdig-pakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den.

Edamer er en halvfast ost og har lavt vanninnhold. Det gjør at denne osten egner seg godt til lagring (0-4 °C), men husk likevel at den bare vil kunne lagres over tid dersom osten er hel og innpakket i uåpnet original emballasje. Edamer kan gjerne lagres slik i 1-3 år. Jo lengre den oppbevares jo skarpere blir den på smak og etter hvert blir den mer og mer lik parmesan i konsistens.

Brukertips i matlagingen

Edamer egner seg meget godt som pålegg, i salater, i osteanretninger og i varme osteretter.