Feta er en ost som kommer fra Hellas og klassifiseres som en halvfast til bløt ost.
Nedlegging av ost i lake, olje (olivenolje), vin eller eddik har lange tradisjoner i mange land. På denne måten unngår en videre modning ved at bakteriene og muggen ikke vokser på overflaten, og det skjer ingen uttørking.
Kun oster som kommer fra visse områder i Hellas har etter EU-regler lov til å kalle seg feta. Den tradisjonelle greske osten lages med melk fra sau eller geit (maksimalt 30% geitemelk), men det finnes etterligninger i andre land som også er laget av kumelk. En av de norske etterligningen kalles salatost.
Felles for ostene er at de er fremstilt ved bruk av både syrekultur og løpe. Koagelet som dannes blir skjært og ostemassen blir overført til perforerte former slik at mysen dreneres. Osten modnes og lagres deretter i saltlake (5-15% salt).
Original feta er vanligvis helt hvit siden melk fra sau og geit er hvitere enn kumelk. Osten er salt og litt syrlig og har 50% fett i tørrstoffet. Den kan oppbevares i lengre tid – i noen uker eller flere måneder. Ferske eller noen dager gamle blir ostene lagt i små skåler eller store beholdere – det blir også mer og mer vanlig at osten pakkes enkeltvis i forbrukerpakninger.