Gorgonzola er en italiensk klassiker blant blåmuggostene. Den er blitt en av verdens mest kjente ostesorter og regnes gjerne som en av de ”tre store” sammen med roquefort (Frankrike) og stilton (England).
Gorgonzola finnes i mange varianter som alle skal ha minimum 48% fett i tørrstoffet. Mangfoldet skyldes varierende fremstillings- og modningsbetingelser. Samtidig har en i lang tid basert seg på to grunntyper, en mild og en krydrede noe kraftige variant.
Gorgonzola er laget ved at kumelk tilsettes muggsoppen Penicillium glaucum. For å gjøre fettet mer tilgjengelig for muggsoppen er det vanlig å homogenisere ystemelken ved produksjon av blåmuggoster.
Blåmuggkulturen blir blandet inn i ystemelken og blir dermed jevnt fordelt i hver enkelt ost. Mugg er imidlertid avhengig av oksygen for å kunne vokse, og osten blir derfor prikket for å få muggen til å vokse også inni osten. Dette skjer ved at nåler føres inn i osten slik at det skapes små kanaler for transport av luft inn i osten (også kalt "pikering"). Dermed oppnås en jevn vekst av mugg gjennom hele osten.