Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Gräddost

Gräddost

Gräddost er opprinnelig en svensk ost laget av kumelk og -fløte. Osten har et høyt fettinnhold (minimum 36%), har en mild og aromatisk smak.

  • Gräddosten ble opprinnelig utviklet i Sverige i 1952 av meieriet Boxholm Ost.
  • På 1960-tallet utviklet Ringeriket Meieri den første norske gräddosten.
  • Grädde er svensk for fløte og osten heter gräddost fordi den ystes med fløte i ystemelken. 

Gräddost er lagret i 4-5 uker før salg. Den er ganske myk så den skjæres gjerne med kniv. Osten har også en uregelmessig (pipet) hullsetting. 

Brukertips i matlagingen

Mange forbinder nok gräddost mest med jul eller regner den som en typisk dessertost, men osten er også svært god på en skive brød.
På ostefatet kan gräddost gjerne serveres sammen med lettsaltede kjeks, godt brød, nøtter, frisk timian, frukt og bær og en god chutney.