Grana er ekstra faste smaksrike vellagrede oster med få og små hull. Parmesan er en type grana-ost som er nydelig nyrevet over pasta og i salater.
Grana ("korn") er et samlenavn for ost fra to områder i Italia.
Den ene ostesorten heter Parmigiano-Reggiano og kan bare komme fra provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og Mantova på høyre side av elven Po samt Bologna på venstre siden av elven Reno i Italia. Det er bare Parmigiano-Reggiano som kan kalles parmesan ettersom EU har gitt denne osten beskyttet opprinnelsesbetegnelse.
En annen type grana-ost kjennes under navnene Grana padano ("kornet ost fra Po-området") og Grana trentino ("fra Trentino"). Ostene er store og sylindriske, og veier fra 18 til 25 kg. Aromaen er krydret, men ikke skarp, og konsistensen er finkornet, skivet og med få og små hull.
Produksjonen av disse ekstra faste ostene foregår på samme måte som for emmentaler.
Melksyrebakterier (termofile) og løpe tilsettes melken som er varmet opp til 30-32 °C. Melken får tykne (koagulere) i omlag en halv time ved 30-32 °C. Når koagelet har den rette fastheten, skjæres det inntil massen har maiskornstørrelse. Massen blir samtidig oppvarmet ("brent") i en halv time ved 52 °C og videre rørt i enda en halv time. Ostemassen overføres til kurver, som står i trau og som er dekket med klede. Mysen blir dermed drenert vekk fra ostemassen. Ostemassen og kledet plassert i en ringform og presset kraftig sammen.
Når osten er stabil blir formen og kledet løftet av, og osten flyttes over i saltbad. I løpet av 1-3 dager i saltbad gir osten fra seg vann, opptar salt og danner skorpe. Osten blir deretter modnet, først i to uker ved 10 °C og deretter 6-8 uker ved 20 °C. Til slutt lagres osten videre ved 10 °C til den er ferdig modnet.
Under modningen blir osten omhyggelig pleiet, vasket mange ganger og delvis saltstrødd. Grana-oster har begrenset propionsyregjæring som gjør at osten har få eller ingen hull.
Grana padano er en ost som modnes i minst 10 til 18 måneder ved 15-20 °C.
Ifølge gamle beskrivelser betyr "nuovo" 1 år, "vecchio" 2 år, "stravecchio" 3 år og "stravecchione" 4 år.