Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Halloumi

Halloumi er en halvfast umodnet ost med litt gummiaktig konsistens. Den tåler sterk varmebehandling og kan derfor stekes og grilles.

Halloumi er en halvfast ferskost som opprinnelig kommer fra Kypros og som tidligere kun ble laget av sauemelk. I dag finnes det flere varianter av denne osten laget av melk fra sau, geit eller ku, eller en blanding av disse. Den oppbevares i lake og smaker mildt og litt salt.

Det finnes også varianter der det er tilsatt for eksempel urter som mynte eller basilikum.

Oppbevaring og holdbarhet:

Halloumi bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Sørg for at osten ikke er i kontakt med sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt. All ferdigpakket ost er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den.

Fremstilling av halloumi

Under fremstilling av halloumi blir ostemassen varmet opp og det er dette som gjør at den ferdige osten får høyt smeltepunkt slik at den kan grilles og stekes. Etter oppvarming formes ostemassen før den saltes og legges i lake. 

Det finnes også Halloumi som er lagret en stund i laken sin og dermed modnet. Denne er tørrere og noe saltere.

Brukertips i matlagingen

Halloumi beholder formen sin under matlaging, den smelter ikke og kan derfor grilles, stekes eller bakes i ovnen. Osten er perfekt i retter der det ikke er kjøtt, men hvor man likevel ønsker noe å tygge i.

Halloumi spises som regel ikke alene. Den kan skjæres i tynne skiver og spises med vannmelon eller tomater, grilles eller stekes slik at den får en sprø overflate og et nydelig mykt indre. Den kan også stekes og serveres med grønnsaker eller i salater.

Tradisjonelt spises den i Kypros med vannmelon eller som ingrediens i pai.