Begrepet kittmodnet kan virke fremmed på de fleste. Den karakteristiske smaken og lukten på kittmodnede oster dannes ved at ostenes overflate blir smurt inn med en rødkittkultur.
En del av ostens modning vil skje ved at bakteriene i kittkulturen produserer stoffer som trenger inn i osten, og dette bidrar til å gi den en helt spesiell smak og lukt.
I Danmark, Tyskland og Frankrike er det veldig populært med kittmodnet ost, og ved besøk i de lokale ostebutikkene blir man gjerne møtt av den spesielle lukten.
For å lage kittmodnet ost, som Port Salut og Ridder, blir ystemelk, eventuelt iblandet fløte, tilsatt en mesofil melkesyrekultur slik at melken syrnes. Deretter tilsettes løpe slik at ostemassen koagulerer. Koagulert ostemasse skjæres og mysen dreneres bort. Ostemassen tilsettes vann og ettervarmes til 37 °C før den has over i former og presses. For at ostene skal få riktig innhold av salt legges de i saltlake i noen timer.
Ferdig saltet ost påsmøres en rødkittkultur der Brevibacterium linens dominerer. Modningen foregår deretter i 2-4 uker. En kittmodnet ost blir dermed hovedsakelig modnet fra overflaten og innover, samtidig som det foregår en normal modning med melkesyrebakterier innenfra som i annen ost.
Etterhvert dannes det et guloransj belegg av kittkulturen på osteoverflaten (såkalt kitt) og de spesielle smaksstoffene trenger innover i osten. Når osten tas ut fra modningslageret, kan man enten vaske bort kittlaget eller la dette tørke inn på overflaten. Etter 5-6 uker selges osten i butikk.
Norske kittmodnede oster er halvfaste og er enten helt uten hull (Ridder) eller har små uregelmessige hull (Port Salut).