Alt fra kremost og kvarg til blåmuggost og gulost regnes som ost. Felles for dem alle er at de er fremstilt ved å konsentrere opp melkens proteiner.
LES MER
Oster laget av melk fra ku eller geit. Utfellingen av ostestoffet, kaseinet, skjer ved bruk av løpe eller ved syrning med syrekultur og oppvarming.
LES MER
Geitemelk kan ha varierende innhold av fett, laktose og proteiner sammenlignet med kumelk.
LES MER
. Sluttinndamping og koking/bruning av massen foregår i en trykkoker. Til slutt avkjøles osten i en spesiell kjøler som skraper innholdet rundt mens det avkjøles. Les mer om
brunost
Brunost
Brunost er en fellesbetegnelse på gyllenbrun ost med en søt karamellignende smak laget av myse tilsatt melk og fløte fra ku- og/eller geit.
LES MER
Barn trenger nok jod for å vokse og utvikle seg normalt, og meieriprodukter og fisk er de største jodkildene i barnas kosthold. Derfor kan det være smart å la barna få brunost, prim og yoghurt i matpakken.