Nøkkelosten er en av Norges eldste oster. Osten er tilsatt nellik og spisskummen og har en lett syrlig smak med et tydelig krydderpreg.
Nøkkelosten er en av Norges eldste oster. Utgangspunktet for osten var den nederlandske Leydenosten. Navnet nøkkelost kommer faktisk av at byen Leyden hadde to nøkler i kryss i sitt byvåpen, og dette merket blir fortsatt brukt på varianter av Leydenost.
Norsk nøkkelost er tilsatt nellik og spisskummen. Krydderet gir osten et spennende utseende og en meget karakteristisk smak som er lett syrlig med et tydelig krydderpreg.
Nøkkelost blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt en kultur av melkesyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende og flyte i myse. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Ostemassen skilles så fra mysen og blir deretter tilsatt krydder før overføring til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp i emner som presses ned osteformene. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli jevn form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten pakket i plastfolie og plassert i spesielle modningslager. Etter 8 uker på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få en gradvis fyldigere smak.