Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Norske ostespesialiteter

Norske ostespesialiteter

Pultost og gamalost er to tradisjonsrike ostetyper som har sin basis i skummet melk. Dette er unike og tradisjonsrike norske oster med særpreg og karakter. 

Fakta

Fra gammelt av var smør ansett som det viktigste melkeproduktet i Norge. Smør var nærmest å betrakte som et luksusprodukt og ble derfor mye brukt som betalingsmiddel. Dermed ble det viktig å finne god anvendelse for det som ble igjen, nemlig skummetmelken. Vi har to tradisjonsrike ostetyper som har sin basis i skummet melk – pultost og gamalost. Dette er unike og tradisjonsrike norske oster med særpreg og karakter. Begge hører til kategorien surmelksoster der melkens protein (kaseinene) felles ut ved syrning alene, altså uten bruk av løpe. Ostene har vært ystet i landet vårt i århundrer.