Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Ricotta

Crostini med ricotta

Ricotta er en mild italiensk ferskost tradisjonelt laget av myse som blir igjen etter produksjon av mozzarella

Fakta

Ricotta ble opprinnelig laget kun av mysen som var igjen etter produksjon av sauemelksoster.

Ricotta er laget av myseproteiner

Ricotta er ikke en ost etter den vanlige definisjonen ettersom den lages av myseproteinene i melken, i motsetning til annen ost som er laget av ostestoffet

Først blir melken løpefelt og ostestoffet skilles fra mysen. Deretter blir mysen kokt opp til 70-85 °C før det gjerne tilsettes litt svak syre (om ikke mysen kommer fra syrefelte oster). Varme og syre fører til at myseproteinene denaturerer, det vil si at de endrer struktur og feller ut. Blandingen får så stå i omlag 20 minutter før man kan ta en skje med huller og løfter vekk mysemassen over til et osteklede slik at væske kan renne av. 

Ricotta betyr "kokt en gang til" og viser til at osten er laget ved å varme opp mysen som er igjen etter produksjon av mozzarella. 

Bruk

Ricotta har en mild og litt søt smak og kan enten spises som den er eller brukes i desserter eller ulike pastaretter. Ofte kan cottage cheese erstatte ricotta i oppskrifter.