Kremfløte
Kremfløte er et ferskt meieriprodukt med 35-39% fett som hever smaken på matretter ved å lokke frem råvarenes unike smaker.
Fremstilling av kremfløte
Oppbevaring og holdbarhet:
Bortsett fra de laktosefrie variantene er fløte en ferskvare. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden, det vil si at etter holdbarhetsperioden kan produktet være ok, men det kan også ha kvalitetsfeil. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med forhold i selve prosessen som råstoffets kvalitet, og ikke minst kjølekjeden. Hvordan forbrukeren selv håndterer produktet er også avgjørende for hvor lenge produktet er holdbart.
Lavpasteuriserte søtmelksprodukter som melk og kremfløte er de produktene som har kortest holdbarhet. Endringene i disse produktene vil skje raskere, og være mer merkbare etter utgått holdbarhet. Likevel vil produktene kunne ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet emballasje. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes. Ved ubrutt kjølekjede anslås 15 dagers holdbarhet for kremfløte.
Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C. Denne temperaturen kreves i butikk, under transport og hjemme.
Kremfløte kan fryses i kartongen i inntil 3 måneder. Ved lagring utover dette vil fettet kunne harskne. Tin gjerne fløten langsomt i kjøleskap og bruk den fortrinnsvis i matlagingen. Alternativt kan du fryse fløte ned i små beholdere eller isterningsposer og ha direkte i supper og sauser. Kremfløte er lite egnet til pisking etter tining.
Brukertips i matlagingen
Kremfløte passer blant annet til supper og sauser, fløtegrøt, potetmos, dessertsauser, fromasjer og puddinger. Laktosefri kremfløte brukes på samme måte som vanlig kremfløte.
Når du skal vispe krem til kaker, desserter og lignende, er det kun kremfløte som kan benyttes. Best resultat oppnår du om kremfløten er kjøleskapskald når den skal piskes. Om sommeren når kuene er på beite kan sammensetningen av fettet i melken endres og gjøre at fløte ikke så lett kan piskes til krem.
Råd for pisking av krem:
1. Bruk en stor og vid bolle
2. Bolle, visp og fløte bør være kald
3. Pisk forsiktig når kremen begynner å bli ferdig for å unngå overpisking
4. Tilsett sukker mot slutten av prosessen
Har du fløte til overs, frys den gjerne i isbitformer/isbitposer og ha senere en fløteterning rett i sauser og supper.