Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Yoghurt

Skål med yoghurt med bær

Yoghurt har sin opprinnelse i områdene rundt Kaukasus og kom til Norge i midten av 1950-årene. 

Fremstilling av yoghurt

I dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer som finnes i et rikt utvalg  i butikkhyllene (f. eks. naturell yoghurt

Naturell yoghurt

Yoghurt syrnes med spesielle bakterier som gir den en noe syrligere og annen smak LES MER
, smaksatt yoghurt

Smaksatt yoghurt

Smaksatt yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold fra 0,1 til 5,3% fett og har et enormt spekter av smaker fra frukt og bær. Yoghurt h...... LES MER
og matyoghurt

Matyoghurt

Matyoghurt er tykk, ferdigsilt yoghurt slik vi kjenner den fra det greske, tyrkiske, meksikanske og indiske kjøkken. Den har fyldig konsistens, frisk og...... LES MER
).

Yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold som homogeniseres og høypasteuriseres (96 °C i 5 minutter) før syrning med yoghurtkultur.  All yoghurt inneholder levende bakterier fra den såkalte yoghurtkulturen som er en blanding av de to termofile melkesyrebakteriene Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus. Syrningen av yoghurten foregår ved 40-45 °C i 3-7 timer til riktig surhet er oppnådd (cirka pH 4,2). Deretter blir produktet nedkjølt til omlag 24 °C før det tappes og lagres ved under 4 °C.

For å oppnå riktig tykkelse blir endel yoghurt også tilsatt med melketørrstoff. Andre varianter gjøres tykkere ved bruk av ulike filtreringsteknikker (ultrafiltrering) som oppkonsentrerer tørrstoffet (for eksempel gresk yoghurt).

Det karakteristiske smaksstoffet i yoghurt er acetaldehyd som dannes av Lactobacillus bulgaricus fra laktose og aminosyrerNaturell yoghurt tilsettes ikke sukker, mens de smaksatte variantene tilsettes sukker og/eller syltetøy. Laktosereduserte yoghurter er litt søtere i utgangspunktet, noe som gjør at mindre sukker kan tilsettes for å oppnå riktig smak. Det finnes også yoghurt tilsatt probiotiske bakterier.

Oppbevaring og holdbarhet:

Yoghurt skal oppbevares ved 0-4°C og har da en holdbarhet på 35-40 dager. Du kan også fryse yoghurt i opptil 6 måneder. Spis gjerne frossen yoghurt som is.

Brukertips i matlagingen

Det finnes mange typer yoghurt med ulik konsistens og smak, og i dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer. Yoghurt brukes som den er med eller uten kornblanding, eller den kan brukes i smoothie, vafler eller bakst.