Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Blandsmør

Blandsmør er et produkt laget av fersk ostemasse blandet enten med rømme, smør eller fløte, eller en blanding av disse.

Ostemassen er utfelt ved syrning og oppvarming. Blir kalt kjuke i Gudbrandsdalen og skjørost i Østerdalen. Enkelte steder ble også mosede kalde poteter brukt. Vanligvis ble blandingen varmet forsiktig opp, rørt godt sammen til en smidig masse og spist til middag sammen med kokte poteter og flatbrød. Supper som ble mye brukt sammen med blandsmør var mysmørsuppe, kålrot- og nepesuppe, og ertersuppe. Enkelte steder ble blandsmør stekt i pannen til det ble seigt og hadde fått litt farge. Det ble gjerne spist sammen med poteter og flatbrød.