Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Mylsa

Mylsa, eller mylse er tradisjonsrik festmat laget av melk. Retten lages noe forskjellig fra sted til sted, og spises kald med skje.

I Fjærland varmes melk til rundt 38 °C. Løpe tilsettes før melken får stå i ca. 1 time. Da har melken løpt sammen og koagelet skjæres i stykker på 5x5 cm. Deretter varmes stykkene forsiktig opp til nesten kokepunktet. Kjelen blir dreid og ristet på slik at melken ikke legger seg. Så økes varmen og massen koker i 1-2 timer. Da skal mysen ha bli litt brun. Så smakes den til med salt og sukker, for deretter å avkjøles, gjerne i kaldt vann.