Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Seigmelk

Betegnelsene karakteriserer to ulike egenskaper ved et melkeprodukt. Den ene er en ønsket egenskap som oppstår under fremstillingen av produktet. Betegnelsen "seig melk" er derimot en produktfeil som kan forekomme i søtmelk og fløte.

Seigmelk er benevnelse på et syrnet melkeprodukt laget av melk ved syrning med lokal syrekultur av tette. De enkelte gårder brukte ofte stedegen kultur, slik at produktet kunne variere noe fra gård til gård. Syrekulturen ga produktet en noe tykk, seig og delvis trådtrekkende konsistens og en mild syrlig smak. Slik syrekultur brukes i dag ved fremstilling av TINEs Melkeringe og Rørosmeieriets Tjukkmjølk fra Røros.

Seig melk eller seig brukes som karakteristikk av søtmelk, helmelk og skummet melk, som ved oppbevaring er blitt trådtrekkende eller seig. Dette er en kvalitetsfeil ved slike produkter og kan bero på melkeråstoffet eller mangler ved fremstillingen av produktet.