Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Bakteriekulturer

Frem til rundt 1880 ble meieriprodukter syrnet ved hjelp av bakterier som naturlig fantes i den ubehandlede melken. I dag rendyrkes og utvikles de enkelte melkesyrebakteriene. Disse syrekulturene kan brukes enkeltvis eller de kan blandes med andre typer melkesyrebakterier, til blandingskulturer. Til fremstilling av kefir brukes det spesielle kefirkorn der det i tillegg til en rekke ulike melkesyrebakterier også finnes gjær. Hvilke bakterier som benyttes er avgjørende for resultatet, også når det gjelder smak.

I tillegg til melkesyrebakterier benyttes andre bakteriekulturer til spesielle ostetyper. Det må legges til rette for at de enkelte bakteriesortene skal ha optimale forhold, så de utvikler seg best mulig.