Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Muggkulturer

Muggkulturer brukes til å fremstille ulike muggoster. Til blåmuggoster tilsettes ulike typer blåmugg (Penicillium roqueforti) og til hvitmuggoster som brie og camembert tilsettes ulike typer hvitmugg (Penicillium candidum eller P. camemberti). Muggsoppene gir osten de karakteriske utseendene og sørger for at ønsket smak og konsistens gradvis utvikles ved å produsere enzymer som spalter proteiner og fett.

Muggostene syrnes relativt kraftig ettersom muggsoppene trives i et surt miljø. I tillegg krever muggsoppene oksygen for å leve. Det er derfor blåmuggoster prikkes for å lage små luftekanaler i osten. Hvitmuggen vokser derimot på overflaten av osten.