Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Jod

Jod (I) er et sporstoff som er viktig for hormonene som regulerer stoffskiftet. Jod er også nødvendig for normal vekst og utvikling av hjernen hos foster og små barn.

Anbefalt inntak av jod

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram (µg) for barn over 10 år og voksne. Anbefalingene er noe lavere for små barn, og noe høyere for gravide og ammende.

Kilder til jod

Mesteparten av jod i det norske kostholdet får vi fra:

  • Melk og meieriprodukter
  • Fisk og sjømat (spesielt hvit fisk)
  • Egg

Blant meieriproduktene er jodinnholdet høyest i brunost og prim, samt melk, syrnet melk og yoghurt. Til sammen bidrar melk og meieriprodukter med 60 – 80% av jodinntaket i Norge, og fisk bidrar med cirka 20%.

Les mer om hvordan du får nok jod.