Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Vitamin K

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to naturlig former, vitamin K1 (fyllokinon) og K2 (menakinon). Det finnes også flere syntetiske former, blant annet K3 og K4. Vitamin K1 syntetiseres i planter og har betydning for blodets evne til å koagulere, mens vitamin K2 syntetiseres av bakterier i tarmen hos mennesker og dyr, og er viktig for benstrukturen.

Det finnes ingen konkrete norske mengdeanbefalinger for inntak av vitamin K.

Kilder til vitamin K

Den viktigste kilden til vitamin K1 i kostholdet er grønne bladgrønnsaker (brokkoli, spinat og grønnkål), som inneholder mellom 50-800 mikrogram per 100 gram matvare. Det finnes også mindre mengder i melk og meieriprodukter, kjøtt, egg, frukt og andre grønnsaker, samt planteoljer (raps-, soya-, og olivenolje, men ikke i mais- og solsikkeolje). Vitamin K2 finnes spesielt i lever, kjøtt, eggeplomme og meieriprodukter, spesielt i fermenterte produkter som yoghurt og modne oster. I tillegg produserer vi noe vitamin K selv. Les mer om vitamin K.