Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Extended shelf life (ESL)

Melkens holdbarhet kan forlenges ved såkalt Extended shelf life (ESL)-teknologi. 

Ulike metoder benyttes for å lage ESL-melk da det ikke finnes én standardisert enkeltmetode. Dette innebærer at ESL-melk kan være produsert ved ulike varmebehandlingsmetoder, eller ved ulike typer filtrering (mikrofiltrering) som fjerner mikroorganismer. Alle metodene har som formål å fjerne mikroorganismer som ellers ville kunne forårsake forringelse av produktet eller gi sykdom hos forbruker.

I motsetning til UHT-behandlet melk som uåpnet kan lagres ved romtemperatur, må ESL-melk oppbevares i kjøleskap. Vanlig pasteurisert melk har en holdbarhet på 13 dager, mens melk som er ESL-behandlet typisk vil ha en holdbarhet på 21-30 dager. UHT-behandlet melk har en holdbarhet på rundt 12 uker.