Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Kjerne smør

Fløten (eller rømmen) ledes inn i smørkjernen. Smørkjernen er en beholder laget av rustfritt stål. Den kan rotere og det er mulighet for å tappe kjernemelken fra og tilsett salt underveis i prosessen. Kjernen som inneholder en slags vinger som fungerer som visp, roterer under utkjerningen av melkefettet med en hastighet på ca 30 omdreininger i minuttet. Dermed oppstår en skumdannelse i fløten, hvor fettkuler så klumper seg sammen til smørkorn av ertestørrelse. Når smørkornene er utkjernet, avtappes kjernemelken. Kjerningen tar mellom 15 og 45 minutter avhengig av fløtens temperatur og fettprosent.

Kjerning av smør tilsvarer å kinne smør.