Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Laktosefri

I laktosefrie meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melkenmelkesukkeret, redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. Dette er et svært lavt nivå som vil tåles av alle med laktoseintoleranse

Det finnes to varianter av laktosefri melk på det norske markedet, hvorav den ene er varmebehandlet som vanlig melk (lavpasteurisert), mens den andre varianten er ultrapasteurisert for lang holdbarhet. 

Den lavpasteuriserte laktosefrie melken er kun tilsatt enzymet laktase slik at laktose spaltes, mens laktosen i den ultrapasteuriserte melken er fjernet i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken til riktig fettprosent før resten av laktosen spaltes ved å tilsette laktase. Ny teknologi sørger for at produktene har samme smak og samme innhold av vitaminer og mineraler som i tilsvarende meieriprodukter. Det er litt mindre karbohydrater i den ultrapasteuriserte laktosefri melken som følge av at noe laktose er filtrert bort.

Se oversikt over laktoseinnhold i ulike meieriprodukter.