Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Pasteurisering

Pasteurisering er det samme som varmebehandling av melk. Det primære målet med varmebehandling/pasteurisering er å ødelegge eventuelle sykdomsfremkallende bakterier/mikroorganismer. 

Når vi benytter en varmebehandling som dreper de sykdomsfremkallende bakteriene som potensielt kan være i melk, snakker vi om pasteurisering. Hvis alle bakteriene og bakteriesporer blir drept, snakker vi om sterilisering

Pasteurisering øker melkens holdbarhet. Jo stekere varmebehandling, jo lengre holdbarhet.

Hvilke mikroorganismer som inaktiveres av varmebehandlingen er avhengig av oppvarmingstemperatur og tid. Innenfor visse grenser vil oppvarmingen ved lav temperatur i lang tid ha den samme virkningen som høy oppvarming i kort tid. Les mer om pasteurisering her.