Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Sterilisering

Sterilisering av melk og meieriprodukter betyr at de er utsatt for en varmebehandling som fører til at alle bakterier og bakterielle sporer dør. Den vanligste steriliseringsmetoden for melk og meieriprodukter kalles UHT-behandling. UHT står for ultrahøy temperatur og behandlingen innebærer at produktet blir varmet opp til minst 135 °C i minst 1 sekund. Autoklavering er en annen steriliseringsmetode som innebærer at produktene steriliseres i hermetisk lukket emballasje i 120 °C i 15 minutter. Begge metodene steriliserer produktet, men UHT-behandlingen er mer skånsom og er derfor den metoden som foretrekkes for melk og meieriprodukter.