Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

UHT-varmebehandling

Begre, glass og kopper med melk og krem

UHT-varmebehandling eller ultrapasteurisering som det også kalles er oppvarming av melk under trykk til 130-145 °C i noen sekunder. Dette gjør produktene langtidsholdbare og tilnærmet sterile i uåpnet pakning.

Hva er UHT-behandling?

Enkelte meieriprodukter blir varmebehandlet ved det som kalles ultrahøy temperatur (UHT) for at de skal ha lang holdbarhet. UHT-behandlede produkter på markedet inkluderer laktosefri melk, enkelte smaksatte melkevarianter og geitemelk. Disse produktene blir først varmet opp til 60-80 °C før de varmes videre opp under trykk ved 135–145 °C i noen sekunder.
Den høye temperaturen dreper alle bakterier og bakteriesporer, og gjør produktene tilnærmet sterile. Når de sterile produktene er nedkjølt, blir de pumpet over i store tanker som skal lagre produktene sterilt inntil de fylles i emballasjen. Siden alle bakterier er drept er det mulig å lagre produktet på steriltankene ved romtemperatur.

Hvis UHT-behandlede produkter tappes gjennom en aseptisk (steril) tappemaskin, vil de være sterile i emballasjen inntil åpning. Det betyr at produktet kan lagres ved romtemperatur i inntil 6 måneder.

Oppbevaring og holdbarhet:

Produkter som er UHT-behandlet og aseptisk tappet kan oppbevares i romtemperatur inntil 6 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet.
Etter åpning er holdbarheten ca. én uke ved 0-4 °C.

Brukertips i matlagingen

UHT-behandlet melk er langtidsholdbar og kan brukes på samme måte som vanlig melk. Smaksatt melk er i hovedsak produsert for å drikkes. Noen smaksatte melkeprodukter er laktosereduserte og noen er helt laktosefrie.