UHT-varmebehandling eller ultrapasteurisering som det også kalles er oppvarming av melk under trykk til 130-145 °C i noen sekunder. Dette gjør produktene langtidsholdbare og tilnærmet sterile i uåpnet pakning.
Enkelte meieriprodukter blir varmebehandlet ved det som kalles ultrahøy temperatur (UHT) for at de skal ha lang holdbarhet. UHT-behandlede produkter på markedet inkluderer laktosefri melk, enkelte smaksatte melkevarianter og geitemelk. Disse produktene blir først varmet opp til 60-80 °C før de varmes videre opp under trykk ved 135–145 °C i noen sekunder.
Den høye temperaturen dreper alle bakterier og bakteriesporer, og gjør produktene tilnærmet sterile. Når de sterile produktene er nedkjølt, blir de pumpet over i store tanker som skal lagre produktene sterilt inntil de fylles i emballasjen. Siden alle bakterier er drept er det mulig å lagre produktet på steriltankene ved romtemperatur.
Hvis UHT-behandlede produkter tappes gjennom en aseptisk (steril) tappemaskin, vil de være sterile i emballasjen inntil åpning. Det betyr at produktet kan lagres ved romtemperatur i inntil 6 måneder.